Harald Swinkels

FROM HERO TO ZERO AND BACK

Harald Swinkels is oprichter en CEO van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), die als uitdager van de Nederlandse energiemarkt wist uit te groeien tot het grootste onafhankelijke energiebedrijf van Nederland. Sinds de oprichting in 2010 nadert het bedrijf inmiddels de 800.000 aansluitingen en de half miljard omzet, waarmee NLE één van de voornaamste ‘groeiondernemingen’ van Nederland is. De weg daarnaartoe was niet bepaald een ‘walk in the park’. Harald Swinkels vertelt het verhaal hoe hij startte als ondernemer, waarom hij een energiebedrijf begon en hoe hij bedreigingen wist om te zetten in kansen. Hij schetst daarbij ook graag uitvoerig wat er allemaal níet goed ging, want zoals hij zelf zegt: ‘Een verhaal over falen is vaak interessanter dan een verhaal over succes.’

 

BIOGRAFIE

De ondernemersloopbaan van Harald Swinkels begon in 1998, toen hij met zijn compagnon Pieter Schoen vanuit de studiebanken een eigen uitgeverij oprichtte. Na ondernemersavonturen in de uitgeversbranche, aansluitend in de dotcom-wereld van eind jaren negentig en in de IT, richtte hij in 2005 NLE op. NLE heeft zichzelf ten doel gesteld om traditionele, ingedutte markten op te schudden en scherp te houden. In 2014 won Swinkels met NLE de Rotterdamse Ondernemersprijs.

Naast zijn werkzaamheden bij NLE is Harald Swinkels vicevoorzitter van branchevereniging Energie-Nederland, investeerder in een verschillende startende bedrijven, lid van de Raad van Advies van de Erasmus Centre for Entrepreneurship en groeiambassadeur bij de stichting NLElevator.

 

Voor meer info: info@jandirkstouten.nl

Of bel direct: 010-4971147