Van de amateurvoetbalkantine naar een vol luxor theater

Daar stond ik dan, in de afgeladen volle kantine van voetbalvereniging Steeds Hoger Oud-Beijerland (SHO). Honderden ogen op me gericht. Een lichte trilling in de stem. Klotsende oksels die steeds grotere kringen maakten in mijn overhemd. Als jonge, ambitieuze sportverslaggever van RTV Rijnmond struinde ik sinds 1990 de amateurvoetbalvelden af. ‘Dan kun je vast ook wel onze sponsoravond presenteren,’ zeiden ze bij SHO. ‘Natuurlijk’, zei ik. Ik had nog nooit zoiets gedaan.

Aan het einde van de avond was de trilling in mijn stem verdwenen en waren de zweetplekken opgedroogd. Ik had genoten van wat ik had gedaan, werd er blij van. En, niet onbelangrijk, ook de aanwezigen hadden een leuke avond gehad. Dit ga ik vaker doen, besloot ik nog diezelfde avond. Het is nog altijd een van de beste beslissingen van mijn leven.

In 2001 richtte ik mijn eigen onderneming op. Inmiddels zijn we twintig jaar verder. Als sportjournalist zat ik achterop de motor tijdens de Rotterdam Marathon, deed ik in een volgepakt Ahoy verslag van het ABN AMRO World Tennis Tournament en stond ik vooraan bij de successen (en teleurstellingen) van Feyenoord. Ik mocht regelmatig op landelijke televisie mijn mening geven over de club die de Europacup I won in mijn geboortejaar 1970. Ik nam honderden, misschien wel duizenden, interviews af met topsporters en toptrainers. En ik – de jongen van Zuid, die zijn havo niet afmaakte en op zijn vijftiende zijn vader verloor – werd als hoofdredacteur van Friends in Business en Recht uit Rotterdam mediaondernemer in mijn geboortestad.

In al die jaren bleef ik op doordeweekse avonden de voetbalkantines in de regio (en daarbuiten) afstruinen. Soms alleen, maar steeds vaker met een gastspreker. Ik bouwde een uitgebreid netwerk op van sporters, politici en ondernemers. Mensen met een inspirerend verhaal, die dat graag willen delen met een groter publiek. De voetbalkantine groeide uiteindelijk uit tot een vol Luxor Theater in 2019, waar ik tijdens de shows met René van der Gijp ervaarde hoe magisch het is om een uitverkocht theater avond aan avond muisstil of juist gierend aan het lachen te krijgen. De ambitie om hetzelfde te doen in een vol Ahoy is nog altijd springlevend.

Tussen de voetbalkantine en het Luxor zat en zit heel veel, zowel wat betreft de grootte van de zalen als het type events. Maar of het nu gaat om een sponsoravond van de lokale voetbalclub of een chique galadiner op het veld van De Kuip. Om het leiden van een inhoudelijk debat over fiscaliteit of het uitreiken van een belangrijke ondernemersprijs in een volle Jaarbeurs. De kern is voor mij altijd hetzelfde: ik wil de aanwezigen verrassen. Met humor. Met een goede sfeer, waarin gasten en sprekers zich veilig en vertrouwd voelen. Met een creatieve invalshoek. Dankzij mijn ruime ervaring, mijn zorgvuldige voorbereiding en mijn bij de radio geleerde improvisatievermogen lukt dat vrijwel altijd. Zoals het ook bijna 30 jaar geleden in de kantine van Steeds Hooger Oud-Beijerland allemaal goedkwam.

 

Bekijk mijn diensten

Initiatieven

fib-logo

Friends in Business

Het zakelijke communicatieplatform van Rotterdam, met een magazine, events en online platform.

Meer info